En långsammare blogg

Helt plötsligt föll en tyngd från mina axlar. Efter att i över fyra år mer eller mindre medvetet ha brottats med denna bloggs inriktning, publiceringsfrekvens, besöksstatistik och allt det där andra som en bloggare så gärna sysselsätter sig med istället för att verkligen skriva stod det klart.

Jag bloggar om vad jag vill, jag bloggar hur jag vill, jag bloggar när jag vill, jag bloggar därför att jag vill – och jag är inte ensam om denna hållning.

Via Twitter, snabbast av de snabba just nu, fick jag ett tips om Torbjörn Elenskys Slow blog på svenska, varifrån jag hittade till Todd Sielings Slow Blog Manifesto.

Läs – tag dig tid! – och begrunda:

1

Slow Blogging is a rejection of immediacy. It is an affirmation that not all things worth reading are written quickly, and that many thoughts are best served after being fully baked and worded in an even temperament.

2

Slow Blogging is speaking like it matters, like the pixels that give your words form are precious and rare. It is a willingness to let current events pass without comment. It is deliberate in its pace, breaking its unhurried stride for nothing short of true emergency. And perhaps not even then, for slow is not the speed of most emergencies, and places where beloved, reassuring speed rules the day will serve us best at those times.

3

Slow Blogging is a reversal of the disintegration into the one-liners and cutting turns of phrase that are often the early lives of our best ideas. Its a process in which flashes of thought shine and then fade to take their place in the background as part of something larger. Slow Blogging does not write thoughts onto the ethereal and eternal parchment before they provide an enduring worth in the shape of our ideas over time.

4

Slow Blogging is a willingness to remain silent amid the daily outrages and ecstasies that fill nothing more than single moments in time, switching between banality, crushing heartbreak and end-of-the-world psychotic glee in the mere space between headlines. The thing you wished you said in the moment last week can be said next month, or next year, and you’ll only look all the smarter.

5

Slow Blogging is a response to and a rejection of Pagerank. Pagerank, the ugly-beautiful monster that sits behind the many folded curtains of Google, deciding the question of authority and relevance to your searches. Blog early, blog often, and Google will reward you. Condition your creative self to the secret frequency, and find yourself adored by Google; you will appear where everybody looks – in the first few pages of results. Follow your own pace and find your works never found; refuse Pagerank its favours and your work is pulled as if by riptide into the deep waters of undifferentiated results. Its twisted idea of the common good has made Pagerank a terrifying enemy of the commons, setting a pace that forbids the reflection that is necessary to move past the day to day and into legacy.

6

Slow Blogging is the re-establishment of the machine as the agent of human expression, rather than its whip and container. It’s the voluntary halting of the light-speed hamster wheel dictated in rules of highly effective blogging. It is an imposition of asynchronous temporalities, where we do not type faster to keep up with the computer, where the speed of retrieval does not necessitate the same pace of consumption, where good and bad works are created in their own time.

I väntan på en egen version av Slow blog-manifestet (det kanske kommer i sinom tid), så kan jag blott konstatera att jag är beredd att skriva under på det mesta av Sielings text.

Förmodligen, och förhoppningsvis, är detta inlägg ett avfall. Det är ett avsked från någonting som har varit – och början på någonting nytt här på Loci.se: någonting som kan, men inte nödvändigtvis behöver, se annorlunda ut. Det är ett avhopp från det bloggande som sätter produktionstakt före publiceringslusta, som sätter kvantitet före kvalitet. Det är ett avståndstagande från allt som kommer i närheten av den hektiska, ängsligt trendkänsliga jakten på läsare som är så vanlig annorstädes i det vi i brist på vackrare och mer precisa ord fortfarande kallar bloggosfären.

Det är första steget mot en långsammare blogg.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

4 kommentarer till “En långsammare blogg”


 1. 1 Erik M (Vän av oordning)

  När du tidigare skrev (ungefär) att bloggar är spännande därför att de inte läses i samma takt eller ordning som de skrivs, kom jag att tänka på att de har detta gemensamt med både alla världens böcker (prova hoppa över första kapitlet nästa gång du läser en deckare!) och Wittgenstein (där man kan läsa den sena eller den tidiga W.)

  Poängen i detta sammanhang blir: Du själv definierar hur din blogg ska vara. Själva mediet måste inte tvingande medföra exv rafflande frekventa uppdateringar.

 2. 2 T

  Kul att du också gillade det där manifestet. Jag har tänkt att det borde översättas – tänker du ta tag i saken hjälper jag gärna till…

  Senaste blogginlägget från T: Rasbegreppets historia

 3. 3 Stefan
  Twitter: @rimm

  @Erik M: Du har helt rätt i att mediet betraktat som teknisk publiceringsplattform inte är tvingande vad gäller uppdateringstakt (med mera). Däremot börjar konventioner och allmänna (miss)uppfattningar kring vad bloggande är (och bör vara) att bita sig fast på flera håll. Häri finns förmodligen outtalade förväntningar på genre, publiceringsfrekens, ämnesinnehåll, layout och så vidare.

  Att göra sig själv uppmärksam på att man inte behöver ta hänsyn till dessa förväntningar är nog nyttigt.

  Dessutom är det kanske också ett sätt att ta bloggkonceptet ett steg tillbaka mot en syn på bloggen som framför allt en publiceringslösning – och därmed varken en “dagbok på nätet” för de närmast berörda eller en snabb och ständig ström av inlägg vars främsta syfte är att läsas så snabbt som möjligt av så många som möjligt.

 4. 4 Stefan
  Twitter: @rimm

  @T: Ja, Sielings tankar var välkomna: angelägna och tämligen träffande.

  Självklart borde manifestet översättas till svenska vad det lider. (Språket i dokumentet har ju sina poetiska och stilistiska poänger, så översättargärningen blir ju också en tolkning – som alltid.)

  Kanske man i god webbanda skulle köra detta som ett kollaborativt projekt, med hjälp av en wiki eller t.ex. Google Docs. Ett exempel på det senare förfarandet är detta dokument, till vilket den hugade kan få redigeringsåtkomst – det är bara att mejla mig.

 1. 1 Loci.se » Om varför bloggen får spö av andra sociala medier - och om varför det kan vara en bra sak [...] bortfall av kommersiellt orienterade bloggar. De bloggar som blir kvar blir lite fattigare, lite långsammare, lite mindre trendiga men…

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.