Gåtfullt 34

Vem är det?

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad 2 augusti 2009:
gåtan löst och förklarad!

 

 

Ledtråd 1:

Gåtfullt 34 - ledtråd 1

 

Ledtråd 2:

Gåtfullt 34 - ledtråd 2

 

Ledtråd 3:

Gåtfullt 34 - ledtråd 3

 

Ledtråd 4:

Gåtfullt 34 - ledtråd 4

 

Ledtråd 5:

Gåtfullt 34 - ledtråd 5

 

Ledtråd 6:

Gåtfullt 34 - ledtråd 6

 

Ledtråd 7:

Gåtfullt 34 - ledtråd 7


Etiketter: bildgåtor, gåtor
Prenumerera på denna blogg medelst RSS

31 kommentarer till “Gåtfullt 34”


 1. 1 Wilhelm

  Tja… kläderna stämmer kanske inte med tidsperioden, men jag gissar ändå på Eckhart von Hochheim.

 2. 2 Stefan
  Twitter: @rimm

  Tyvärr kan ingen garanti lämnas vare sig vad gäller klädernas tidstypiskhet eller bildens porträttlikhet – låt oss inledningsvis bara konstatera att personen på bilden levde före fotografiets tidsålder.

  Däremot kan man nog garantera att det inte är Eckhart von Hochheim.

 3. 3 Marcus

  Det ser ut som att halva bilden är bortredigerad. Därför gissar jag på Thomas av Aquino. Med reservation för stavningen. Och ackuratessen. När kan man påräkna ledtråd?

 4. 4 Stefan
  Twitter: @rimm

  Jo, utan att säga för mycket kan jag avslöja att bland annat namnet på den efterfrågade personen är bortredigerat… 🙂

  Däremot är namnet inte Thomas av Aquino. (Stavningen blev väl rätt, men svaret fel.)

  En ledtråd kommer på tisdag kväll – vi får se om det kanske går upp några ljus då.

  Senaste blogginlägget från Stefan: Kronoologiskt

 5. 5 Wilhelm

  Joseph Calasanctius, aka Josephus a Matre Dei.

 6. 6 Stefan
  Twitter: @rimm

  Ah, intressant gissning! – men felaktig.

 7. 7 Wilhelm

  Ja, i ivrig väntan på nästa ledtråd får jag väl dra till med ännu en gissning: St. Wenceslas.

 8. 8 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej, inte heller Wenceslas/Wenceslaus/Václav. (Ännu en from man – undrar om det är blicken som gör det.)

  Hur som helst kommer en ny ledtråd på torsdag kväll.

 9. 9 Wilhelm

  Gåtfullt, minst sagt. Men vi måste vara solidariska och dela med oss av våra kunskaper! L1 är utan tvekan Max Brod, troligen fotograferad i Prag, och tidigt medlem av Piaristskolan – därav min helt felaktiga gissning på Calasanctius. Men med Rimm vet man aldrig. Nyckelordet här kan ju lika gärna vara Franz eller “glasögon” – minns bara hästen i Hundertwassergåtan, där nyckelordet var “vatten”. Sådant glömmes sent. L2 är ju Aretha Franklin iklädd den berömda hatten, vid Obamas installation. Men varför är den blå? En ljuseffekt, utan tvivel. Grå är väl den egentliga färgen. Och jag har svårt att frigöra mig från det religiösa. Lider frågeställaren av en andlig kris? Indiskret antagande, och troligen är jag helt fel ute. Personen torde dock vara av senare datum än 300-talet, då skägget avskaffades av Alexander den store. Dräkten slår mig som medeltida, men om slika ting vet jag egentligen intet. Franklin, soul – själ? Blue Ribbon – fanns det inte ordnar med sådana effekter? Öl? Pabst Blue Ribbon och Tjeckien? Mja. Men in ren desperation drar jag till med en tidig andlig ölbryggare: Robert of Molesme.

 10. 10 Stefan
  Twitter: @rimm

  Då skall vi se… Brod kan mycket väl vara korrekt identifierad, likaså Franklin.

  Andlighetskrisantagandet känns däremot inte riktigt lika riktigt. Eventuella religiösa grubblerier (liksom ölassociationer) i samband med denna bildgåta är förmodligen projektioner eller rena tillfälligheter.

  I övrigt är den efterfrågade personen av senare årsmodell än 300. Han heter dock inte Robert av Molesme (och inte heller Robert av någonting annat).

 11. 11 Wilhelm

  Mja, detta är ju Leonard Bernstein, men längre än så kommer jag inte. Själens tystnad? Opus Dei? Nej, här är stumt. Men ansiktsuttrycket intresserar mig, och jag tror det kan vara viktigt. Lidandet är inte tillräckligt markerat för att det ska röra sig om en martyr. Och bakom det fromma anas något skälmskt. Nej, jag vet då rakt inte!

 12. 12 Marcus

  Jag upprepar mig, jag vet. Det ser ut som att halva bilden i L2 är bortredigerad. Det måste betyda att vi tittar på Fredrik Barbarossa.

 13. 13 Stefan
  Twitter: @rimm

  Det gläder mig att se att läsarnas och lösarnas hjärnor fortsätter att fundera trots att det var ett tag sedan den senaste ledtråden. Icke desto mindre är det en bit kvar till gåtans lösning. Den av Marcus framkastade Barbarossa är det inte, och inte heller leder Wilhelms funderingar kring själar och skälmar i nuläget till några namn. Låt oss dock inte misströsta, utan se morgondagen an – ty då bjuds en ny ledtråd.

 14. 14 Marcus

  Efter en hel natt av sökande…jag är utmattad…och dessutom misstänker jag att jag har fel med ledning av tidigare ledtrådar…men jag har tidigare haft rätt när jag trott att jag haft fel…så jag drar till med Franciskus av Asissi.

 15. 15 Marcus

  Helt apropå, i Wilhelms anda (att dela med sig) så är det kanske inte Arethas vänstra halva som saknas utan hennes undre…?

 16. 16 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej, Franciskus är det inte. Däremot saknas mycket riktigt stora delar av Arethas uppenbarelse, men jag är inte helt säker på att detta för någon något närmare gåtans lösning. Det gör kanske å andra sidan en ny ledtråd, och en sådan utlovas härmed till onsdag eller torsdag. Återkom gärna då, om inte förr.

 17. 17 Marcus

  Jag har inte slutat följa gåtan, utan tvärtom regelbundet besökt i hopp om att någon av våra storheter skulle kommit med, om inte ett genombrott, så åtminstone en identifikation som jag kunnat sätta tänderna i. Så har icke skett. Jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt meningslöst? lärande sen sist jag dristade skriva, jag börjar ana en folkskollärare i Stefan. Har detta skrivits förut? Jag yrar.
  Mitt sökande fastnar vid Aretha Franklin, hur gärna jag än vill passera Leo Bernstein. Tidigare tänkte jag att ett nyhetsankares namn under Aretha kanske kunde kunde vara rätt spår, men detta avfärdades. Återstår ett lika långsökt skott; är det det tidigare presidentparet i USA som redigerats bort? William Jefferson Blythe III och Hillary Diane Rodham. Sex namn att suga på över midsommar.

 18. 18 Stefan
  Twitter: @rimm

  Måhända skall gåtkonstruerandet och -lösandet ses inte så mycket som en ((folk)skol)lärargärning utan som en löst organiserad utflykt i allmänbildningens och autodidaktikens trakter. Samtliga inblandade irrar på färden, men befinner sig till slut på samma plats – och kan förhoppningsvis komma överens om hur kartan skall tolkas.

  Med detta sagt kan jag bara tacka för fortsatt och förnyat intresse, utlova en ny ledtråd inom några dagar, och till dess rekommendera att man vid uttydningen av vissa ledtrådar snarare försöker finna det uttalade än det som inte finns där.

 19. 19 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nyss hemkommen från en förhållandevis uppkopplingslös semestervistelse vill jag bara förtydliga att “inom några dagar” bör förstås som imorgon söndag, ungefär kl. 22:22, på denna adress.

 20. 20 Rackarungen

  Trevlig sida, som jag råkat på av olika långsökta anledningar.

  Kan personen i gåta nr 34 månne vara den helige Frans Xavier (Francisco)?

  Sista ledtråden med stigmatiseringen är lite lurig, men eftersom den stigmatiserade Franciskus redan avfärdats kanske den bara symboliserar helgonepitet (som annars borde ha varit ett brinnande hjärta).

  Porträttet i ledtråd 5 kan tänkas vara målad av namnen Franz Xavier Winterhalter.

  Damen i ledtråd 4 tror jag är Karen Blixen (som delar X-et i efternamnet med Frans).

  Leonard Bernstein i ledtråd 3 är svårplacerad – har möjligen någon koppling via San Francisco eller Candide?

  Aretha Franklin i ledtråd 2 skulle kunna vara så långsökt som en koppling via huvudpersonerna i M.A.S.H: “Trapper” John Francis Xavier McIntyre och Benjamin Franklin (inspiration från ett inlägg på Gåtfullt 27 på denna blogg).

  Max Brod i ledtråd 1 leder oss till förnamnet Franz (Kafka).

  En vild gissning…

 21. 21 Stefan
  Twitter: @rimm

  Tack – det är alltid roligt när detta lilla tidsfördriv vinner uppskattning!

  Mannen på bilden är inte sankt Frans Xavier – faktum är att han vare sig är Frans, Xavier eller sankt i någon form eller kombination.

  Frans-spåret är annars inte så dumt (men fel). I ledtråd 1 är kopplingen Max Brod-Franz Kafka är klar, men kopplingen mellan Max Brod och mannen på bilden återstår att sätta ord på.

  Damen i ledtråd 4 har nära Franzband, men intet med Karen Blixen att skaffa.

  För att förstå ledtråd 5 måste tankebanorna överbrygga avstånden mellan kontinenter och århundraden för att kanske landa i en annan person, i ett annan möjligt sammanhang. Bernstein och Franklin utgör förmodligen mindre långsökta ledtrådar.

 22. 22 Wilhelm

  L4 och L5 säger mig ingenting! L6 föreställer dock Memorial da America Latina i Sao Paulo, designat av Oscar Niemeyer. Blodet i handen ger en stiliserad bild av den amerikanska kontinenten (och dess lidanden), om jag förstått saken rätt. Troligen har det rödnästa porträttet i L5 anknytning till Latin- eller Sydamerika. Kafka – Amerika, hm. Portugal blir givetvis ett spår att följa. Både Bernstein och Niemeyer var kommunister, tror jag. Manoel da Nóbrega är naturligtvis fel, men man måste ju chansa!

 23. 23 Wilhelm

  Om möjligt vill jag ta tillbaka min förra gissning, och satsar istället allt på Sankt Antonius av Padua.

 24. 24 Wilhelm

  Jaha, jag hade glömt att helgon redan var ute ur bilden. Får ta nya tag, men emotser en ny ledtråd inom kort!

 25. 25 Stefan
  Twitter: @rimm

  Ett par något sommarsena svar: Niemeyer är korrekt identifierad som upphovsmannen till monumentet (vars webbplats för övrigt känns något mindre monumentvärdig); Manoel da Nóbrega är däremot inte den som efterfrågas. Sankt Antonius av Padua är inte heller rätt svar; det stämmer vidare mycket riktigt att det inte är något helgon på bilden.

  Och det – i denna återgivning – aningen rödbrusiga porträttet har en amerikansk anknytning, ja.

  En ny, förmodligen nödvändig och förhoppningsvis efterfrågad, ledtråd kommer på onsdag kväll.
  .-= Stefan´s last blog ..Idag för 220 år sedan =-.

 26. 26 P-E Fronning
  Twitter: @http://martinklasch.blogspot.com

  Amerigo Vespucci
  .-= P-E Fronning´s last blog ..Illustration: Shining in the Distance =-.

 27. 27 Wilhelm

  Vackert!

 28. 28 P-E Fronning
  Twitter: @http://martinklasch.blogspot.com

  1. “The title Amerika was chosen by Kafka’s literary executor, Max Brod”
  2. “The Blue Riband, a prize awarded for the fastest crossing of the Atlantic Ocean by passenger liners”. Dessutom har Aretha Franklin troligen sjungit Amerikas förenta staters nationalsång ett antal gånger.
  3. America är en sång från musikalen West Side Story (Leonard Bernstein).
  4. ?
  5. Jag tror jag hittade honom tidigare men nu har jag glömt. Någon sorts sjöfarare tror jag.
  6. Vilhelm har redan så förtjänstfullt identifierat Memorial da America Latina
  7. Musiken har jag inte identifierat men jag gissar att det är någon av alla med Amerika-anknytning 😉
  .-= P-E Fronning´s last blog ..Illustration: Shining in the Distance =-.

 29. 29 Stefan
  Twitter: @rimm

  Bravo – Amerigo Vespucci är rätt svar! Ber att få gratulera och att inom en inte alltför avlägsen framtid återkomma med en utläggning av ledtrådarna.

 30. 30 Marcus

  Kan inte annat än buga och bocka!=)

 31. 31 Stefan
  Twitter: @rimm

  Då skall vi se…

  Mannen på bilden är alltså – som P-E Fronning så förtjänstfullt påpekat – Amerigo Vespucci (1454–1512), som har fått ge namn åt Amerika. Den senare kontinenten spelar också en stor roll för gåtans olika ledtrådar:

  L1. Max Brod (1884–1968): vän till Franz Kafka, förvaltare till dennes litterära kvarlåtenskap och den som namngav Kafkas roman Amerika.

  L2. Aretha Franklin (1942–) under framförandet av “America”/”My Country, ‘Tis of Thee” vid president Obamas installation den 20 januari 2009.

  L3. Leonard Bernstein (1918–1990), mannen bakom klassiska West Side Story (1957) med lika klassiska låten “America”.

  L4. Cosima Wagner (1837–1930), dotter till Franz Liszt, hustru till Richard Wagner och direktör för festspelen i Bayreuth. Den aningen (för) långsökta kopplingen till Vespucci tar vägen över Mrs. Wagner’s Pies och Simon & Garfunkels “America”.

  L5. Lorenzo de Zavala (1788–1836), mexikansk politiker, interimsvicepresident i den självständiga republiken Texas. Därtill vad efternamnet anbelangar namne till svensk debattör vars förnamn är inget mindre än America.

  L6. Monument från , ritat av Oscar Niemeyer (1907–).

  L7. Inledningen till Symfoni nr 9 (“Från nya världen”) av Antonín Dvořák (1841–1904).

  En del lätt, en del svårt, en del omöjligt.

  Tack för gnuggade geniknölar – och välkomna tillbaka på fredag, då nya gubbar och gummor börjar dyka upp i nästa installation inom ramen för gåtföljetongen!

 1. 1 Loci.se » G34L1 [...] annan tanke åt den småleende mannen på bilden? Han utgör nämligen den första ledtråden till den trettiofjärde bildgåtan.…
 2. 2 Loci.se » G34L2 [...] Gåtfullt 34 (9 kommentarer) [...]
 3. 3 Loci.se » G34L3 [...] denna blogg, där författaren gör nedslag på mer eller mindre intressanta platser. Senast kommenteratGåtfullt 34 (12 [...]
 4. 4 Loci.se » G33L4 [...] Det var ett visst ett tag sedan sist, men nu bjuds till slut en ny ledtråd till den än…
 5. 5 Loci.se » G34L5 [...] all hast mellan host och host:ännu en svårplacerad nuna. [ Vidare... ] Etiketter: ledtråd Technorati: ledtråd, bloggar.se: ledtråd,…
 6. 6 Loci.se » G34L6 [...] denna blogg, där författaren gör nedslag på mer eller mindre intressanta platser. Senast kommenteratGåtfullt 34 (24 [...]
 7. 7 Loci.se » G34L7 [...] denna blogg, där författaren gör nedslag på mer eller mindre intressanta platser. Senast kommenteratGåtfullt 34 (31 [...]

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.