Snabbare PDF-visning: två tips

Det portabla dokumentformatet PDF är en i grunden fiffig och smidig lösning för att visa innehåll på en lång rad olika plattformar. Tyvärr är användarupplevelsen inte alltid lika behaglig, särskilt inte när man på nätet allt oftare stöter på allt större dokument – som trots snabbare datorer tar allt längre tid att öppna. Det finns dock botemedel mot detta flegmatiska beteende:

 • Den som använder Firefox har nytta av PDF Download. Istället för att behöva sitta och stirra på webbläsaren i väntan på att PDF-filer långsamt laddar, så får man här fler och betydligt smartare val: att öppna filen externt i PDF-läsaren, att ladda ner den, att visa den som HTML och så vidare. 1Nuvarande version är 2.0.0.0, men i själva verket räcker det för de flesta användare av Firefox 3(.0.1) med version 1.0.1.2.
 • Och medan man ändå håller på, varför inte våga utmana själva PDF-läsaren? Det finns ett antal olika alternativ till den ständigt svulstigare standardläsaren Adobe Reader. Som regel behöver man snarare snabb öppning och visning av dokumenten, än alla de prestandaätande “finesser” som med tiden inrangerats i Adobe Reader. 2Notera att det också finns gratis- och open source-alternativ för skapandet av PDF-filer. En favorit är därför Sumatra PDF: snabb, lättanvänd och gratis. 3[Via Digifarm.] Adobe Reader utgör fortfarande de facto-standard och bör därför nog inte avinstalleras helt 4Alla program har ju dessutom sina brister, och när det exempelvis gäller Sumatra PDF har det funnits uppgifter om utskriftsproblem., men kan defintivt ersättas som standardläsare för PDF-filer.

En smidig idé skall ju vara just smidig.

Fotnoter   [ + ]

1. Nuvarande version är 2.0.0.0, men i själva verket räcker det för de flesta användare av Firefox 3(.0.1) med version 1.0.1.2.
2. Notera att det också finns gratis- och open source-alternativ för skapandet av PDF-filer.
3. [Via Digifarm.]
4. Alla program har ju dessutom sina brister, och när det exempelvis gäller Sumatra PDF har det funnits uppgifter om utskriftsproblem.

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

4 kommentarer till “Snabbare PDF-visning: två tips”


 1. 1 Wilhelm

  Detta löser ju faktiskt en mängd problem. Mycket bra.

 2. 2 Bengt

  Jag skrev ett liknande inlägg 2006 och et syns som adobe fortfarande bloatar sin mjukvara så att den blir oanvändbar…suck

  Mitt tips då var Foxit som också är gratis.
  http://peko.se/blogg/2006/07/26/byt-till-foxit-reader-mycket-smidig-pdf-lasare/

  Nu använder ju jag linux och evince. Miljön i Linux när det gäller sådant här är mycket trevligare…
  http://www.gnome.org/projects/evince/

  Senaste blogginlägget från Bengt: Är ditt hÃ¥l större än andras?

 3. 3 Bengt

  Idag kan jag nog tänka att Sumatra är ett trevligt alternativ. Jag skulle nog välja det eftersom det är open source…vilket inte foxit är…

  Senaste blogginlägget från Bengt: Är ditt hÃ¥l större än andras?

 4. 4 Stefan
  Twitter: @rimm

  Jo, det var just den öppna källkoden som fick mig att välja Sumatra framför Foxit.

  (Så långt som till Linux är jag emellertid en bra bit från att sträcka mig när det gäller open source. XP och jag är ganska goda vänner.)

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.