Böcker som prydnad

Ett amerikanskt företag har dragit den logiska konsekvensen av en osund kombination av pseudointellektuellt prål och latent bildningsförakt: man säljer helt enkelt böcker som dekoration. 1Via Boing Boing Gamla skinnband reduceras till prydnader – något man i och för sig inte skäms för:

At Book Décor, we recognize the expense of creating an impressive library. We also appreciate the beauty of decorative books. That is precisely why we offer books by the yard.

The adage “do not judge a book by its cover” does not apply at Books Décor. Here, we ask that you disregard the quality of the text in favor of our books’ outer beauty.

Trave med böckerTrots att det handlar om att köpa sig ett fylligt låtsasbibliotek är fenomenet ändå besläktat med den tvångsmässigt minimalistiska homestaging-trenden. 2Homestaging torde förmodligen höra till de mer undgängliga språkliga nytillskotten. Även denna betraktar böcker som föga mer än inredningsdetaljer, strategiskt utvalda och smakfullt färgkoordinerade. 3Böckerna sorteras alltså efter färg, och inte efter något system som skulle kunna hjälpa innehavaren att hitta dem. “Få se, jag har för mig att jag hade en röd bok om medeltida medicin här någonstans…”

Så ser det ut här och var år 2008. Tyvärr, skall tilläggas. Ty om böcker reduceras till yta – antingen intellektuella accessoarer som man enbart har för syns skull, eller något man enligt rådande inredningsideal helst stuvar undan eller gömmer i enfärgade skyddsomslag 4Marcel Marongiu uppgav i någon intervju att han klär sina böcker i vitt papper för att de skall matcha den ljusa lägenheten. – ja, då ligger kanske den tryckta boken värre till än vad man kan tro.

Kan det bli värre? Skulle väl vara en boktapet, då…

För det där med att faktiskt läsa böckerna är uppenbarligen inte längre aktuellt.

Fotnoter   [ + ]

1. Via Boing Boing
2. Homestaging torde förmodligen höra till de mer undgängliga språkliga nytillskotten.
3. Böckerna sorteras alltså efter färg, och inte efter något system som skulle kunna hjälpa innehavaren att hitta dem. “Få se, jag har för mig att jag hade en röd bok om medeltida medicin här någonstans…”
4. Marcel Marongiu uppgav i någon intervju att han klär sina böcker i vitt papper för att de skall matcha den ljusa lägenheten.

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

3 kommentarer till “Böcker som prydnad”


 1. 1 Bengt

  Du har ju alltid den osynliga bokhyllan…
  http://peko.se/blogg/2007/01/31/den-osynliga-bokhyllan/

  Senaste blogginlägget från Bengt: Ny media kickar sÃ¥ det så…

 2. 2 Stefan
  Twitter: @rimm

  Med undertecknads hantverkskunnande och händighetserfarenhet skulle jag inte våga lägga annat än osynliga böcker på den där hyllan.

  Annars har ju Instructables en hel del fiffiga saker som man gärna skulle snickra ihop om man hade lite mer tid och lite mindre tummar mitt i handen.

 3. 3 Josephine i Bryssel

  men det är väl ingenting nytt? jag tror de har sålt bokinredningsdekoration med gamla skinnband under flera år både i Stockholm och i Haag… En del säljer per meter.

  I framtiden skulle det inte förvåna mg om ngn smart snubba kom på hur vi sak återvinna alt. göra pellets av alla Bra Böckers bokförlagsböcker som finns i 100 000 tal på Myrornas, UFF och Erikshjälpen….

  Det tryckta ordet från 1900-talet är billigt… billigt…

  Senaste blogginlägget från Josephine i Bryssel: Vardagsrummet

 1. 1 Språkförsvaret - Alla inlägg under maj 2008 [...] mig, var det författaren Olle Hedberg som formulerade denna tänkvärda sentens. Loci.se har uppmärksammat att vissa numera anser att …

Lämna en kommentar

CommentLuv badge