Gåtfullt 29

Gåtfullt 29 - vem är det?

Uppdaterad 27 maj 2008: gåtan löst!

 

 

 

Ledtråd 1:
Gåtfullt 29 - ledtråd 1

Ledtråd 2:
Gåtfullt 29 - ledtråd 2

Ledtråd 3:
Gåtfullt 29 - ledtråd 3

Ledtråd 4:
Gåtfullt 29 - ledtråd 4

Ledtråd 5:
Gåtfullt 29 - ledtråd 5

Ledtråd 6:
Gåtfullt 29 - ledtråd 6

Ledtråd 7:
Gåtfullt 29 - ledtråd 7


Etiketter: bildgåtor, gåtor
Prenumerera på denna blogg medelst RSS

30 kommentarer till “Gåtfullt 29”


 1. 1 Liselott

  Vad hände med ledtrådarna till gåtfullt 28 då frågar en som väntat eller är det något jag missförstått?

 2. 2 Stefan
  Twitter: @rimm

  Den förra gåtan är ju redan löst. (Det hela gick fortare än kvickt, så det är inte så konstigt om du missade det – jag blev själv överraskad.)

  Vi får se om det går lika snabbt med den här upplagan; första ledtråden kommer hur som helst nästa till helg. Om nu ingen klurat ut vem bilden föreställer redan dessförinnan.

 3. 3 P-E Fronning
  Twitter: @http://martinklasch.blogspot.com

  Hm. Han påminner mig lite om Bobby Fischer så jag säger det bara för att j*vlas.

 4. 4 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej du, det är inte Fischer…

 5. 5 Wilhelm

  En mycket svår uppgift. Den publicerade kopian är av synnerligen dålig kvalitet, vilket säkerligen är ett medvetet drag men vars faktum också kan och bör kritiseras. En ljusreglerande redigering i Photoshop ger vid handen att det kan föreligga ett ärr på personens högra kind, men det är svårt att definitivt avgöra. Mina första tankar gick, liksom Fronnings, till ett schackäss, men jag är inte längre säker. Näsans form är nära nog identisk med Haile Selassis vid en viss ålder, men här saknas ju helt lejonkungens krusiga hår, liksom afrikanska drag i övrigt. Men blicken, blicken! Definitivt Selassis. En hastig blick på Rimms hemsida röjer en fascination för Centraleuropa; för- och mellankrigstid; kan det ge en ledtråd? Jag tänker mig en furste, men det kan lika gärna vara en ung Torgny Lindgren. Betänk att slipsen är rutig. Och karaktären? Jag skulle säga intelligent, definitivt. God eller ond? God, men en person förtrogen med ondskan, nära förtrogen! Betrakta läpparna, jag tror de kan vara en nyckel till gåtans lösning. Shenandoahskägg? Allt pekar på Kanada, men samtidigt misstror jag just den associationen.

 6. 6 Stefan
  Twitter: @rimm

  Tja, frågan är om den nya ledtråden kan bistå med någonting efter den utläggningen. Det mesta är ju redan sagt, utom det rätta svaret förstås…

 7. 7 Liselott

  Vinner man nåt om man vet vem det är på ledtråd 1 😉 för det vet jag. För övrigt är jag bara helt matt av imponering efter Wilhelms analyserande.

 8. 8 Stefan
  Twitter: @rimm

  Den som vem som är personen i ledtråd 1 vinner äran; den som vet vem som efterfrågas i själva gåtan vinner lite mer ära. Mer än så blir det inte, men vad är å andra sidan ärofullare än själva äran?

  (För övrigt kommer en ny ledtråd imorgon.)

 9. 9 Wilhelm

  Ära hit och dit. Frågeställaren är litegrann näsvis, för att inte säga njugg, men vi får inte låta oss provoceras. Ingenting får hejda oss på vår väg emot sanningen! Och detta är ju mer än en gåta. Jag ser det som en resa, på sätt och vis in i oss själva, kanske till okända vrår av våra medvetanden. Alltnog, personen på bilden är utomordentligt svårplacerad, men samtidigt bekant. Jag har rannsakat mitt minne bland komponister, vokalister, innovatörer, ingenjörer, men intet! Ett slag övervägde jag illusionist, men mannen saknar artistisk aura, i synnerhet om man ser till håret. Nej, jag lutar åt offentlig förvaltning, diplomati, rättsväsende eller kanske konst, möjligen dirigent. Ledtrådar är som vi vet lika mycket villospår, ett gift och ett läkemedel i samma förföriska förpackning. Och vad är det vi ser, ett isflak på drift? Nej, här krävs rena sinnen, tankekraft! Gud hjälp mig att lösa detta!

 10. 10 Wilhelm

  Besynnerligt, högst besynnerligt. Ska herrarna föreställa blinda, eller är det en illusion? Den första ledtråden återger i alla händelser Elizabeth II i tronsalen på Buckingham Palace, troligen strax efter eller innan kröningen 1953. Men den märkvärdiga kompositionen leder tankarna till assymetrier snarare än till monarken själv. Jag var ett slag inne på den berömda klänningen; det bör vara kröningsdräkten, eller delar av den, skapad av ingen mindre än Norman Hartnell. Tailor? Taylor? Elizabeth Taylor? Leonard Woolf? Mja, blinda spår. Man slås också av kontrastrikedomen i färgsättningen, en kontrastrikedom som för övrigt löper som en röd tråd (texturen lämnar mig inte) genom varje ledtråd (hm, är det en slump med alla dessa trådar som vävs i mina tankar?) Spegelelementet i ledtråd nummer 2, ett isflak (?), anknyter till temat kontraster, men för också tankarna till kristallina strukturer. Kemi? Kyla? Ö–riken? Ja, Irland var länge ett hett spår i sökandet, men det har – så att säga – svalnat. Det är ju inte Michael Collins. Och inte Richard Burton. Inte heller Philip Dunne, som jag länge satte min ära på. Karln har något kolonialt över sig. Ska vi tänka Indien? Eller ska vi fördjupa oss i det faktum att varje ledtråd närmast systematiskt gäckar synsinnet; vi ser men ser ändå inte. Drömmen om sinnenas fragmentering och tankens kontinuitet. Qualia. Blinda. Hm.

 11. 11 Wilhelm

  Ja, jag hoppas att ni förlåter mig mina digressioner, men gåtan lämnar mig ingen ro. Månaderna går och situationen är minst sagt besvärlig. Frågeställaren är också märkvärdigt hemlighetsfull. Här krävs egentligen mer av dialog. Något slags mätning längs skalan varmt/kallt skulle bespara oss många kval (ja, det är lite fånigt, men ändå!) Och jag vet ju inte alls hur han tänker, denne man. Nu har jag ägnat timmar åt ett slags ordfläta där den andra ledtrådens högst provocerande flak fått representera engelskans presens av vara, dvs “is”: “One of Lizzie´s men”. Jaha? Knappast troligt. Men jag vet nu allt om släkten Minneli och Garland! Girlanger (garlands) ser vi för övrigt i den första ledtråden där de bärs upp av segerns berömda symboler. Bah! Jag har bläddrat mig igenom hela det ryska kontraspionaget (via Carré och de blinda mullvadarna), vänt upp och ned på amerikanska inbördeskriget, men ingenting faller därur, utom mitt tålamod. Buchanan och Cobb var annars starka kandidater till ledtråd nr 3. Men nej, här krävs nya grepp!

 12. 12 Stefan
  Twitter: @rimm

  Tja, eftersom det efterfrågats på ett så ordrikt och vältaligt sätt, så kommer här en temperaturriktningsangivelse: än så länge bränns det inte.

  Även om damen på ledtråd 1 må vara identifierad, så löser sig det hela nog inte innan mer ljus kastats på de inre och yttre sambanden i ledtrådarna 2 och 3.

  För övrigt kommer det en fjärde ledtråd inom kort (det vill säga “kort” utifrån denna bloggs godtyckliga tidsuppfattning: förmodligen inom en vecka).

 13. 13 Wilhelm

  Upplysningen mottages tacksamt, även om beskedet är mycket nedslående. Så mycken möda, och vi är inte på något sätt i närheten. Jag har återvänt till mina tidiga gissningar, Ian Fleming och Romain Gary, alias Emile Ajar, tragiskt död efter skandalerna kring de dubbla Goncourtpriserna. Fleming är det i alla händelser inte. Gary? I så fall ett mycket ovanligt fotografi. Nja, jag får nog sova på saken.

 14. 14 Stefan
  Twitter: @rimm

  Fleming nej; Gary nej.

 15. 15 Wilhelm

  Skådar jag en Audi F103? Tillverkad från mitten av 60-talet och en bit in på det följande decenniet. Saliga minnen! Men till saken. Audi betyder väl “Hör!”, och det är onekligen svårt att frigöra sig från de sinnesassociationer som tidigare befolkat mitt minne. Frågeställarens påstådda problem med näsa och öron ger ytterligare belägg för teorier i den riktningen, även om jag inte på något sätt vill förringa en medmänniskas hälsa. Samtidigt vet vi att alla tidigare associativa mödor varit förgäves. Låt oss då pröva detta: Ledtråd 1 ger röd färg. Ledtråd två ger oss den vita färgen. Och ledtråd 4 levererar en grön nyans. Det ger oss den italienska fanans kulörer. Har vi alltså att göra med en italienare? Inte omöjligt! Klädseln talar för det. Men vem? Här finns många så kallade maffioso att välja mellan. Pellegrino Morano? Nja, för tidig. Och det behöver ju inte ha med maffian att göra. Men den italiska halvön är onekligen värd att fundera närmare kring. Alla dessa politiker vid bildandet av republiken? Eller en aktör? Han liknar lite grann Attilio Dottesio, men mja, jag måste rådfråga mina närmaste.

 16. 16 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nja, nämnda namn stämmer inte (men Audi låter bekant).

 17. 17 Wilhelm

  Rimm är en sann retsticka. Men det hör till spelet! För övrigt måste jag överge min teori om de italienska färgerna. En hastig analys av tidigare gåtor visar att det seriella chiffret inte står särskilt högt i kurs hos frågeställaren. Korrespondens snarare än koherens tycks vara principen för dessa ledtrådar. Om min analys är riktig och slutsatsen har bäring även på denna gåta så ligger jag illa till. Varje ledtråd är ju en gåta i sig! Jag har i tankarna rest till Ingolstadt, sökt spår längs Donau, hittat gamla vänner i Trieste, och så sitter jag plötsligt med Ferdinand Porsches antavla i knät. Längs vägen utvecklas små berättelser. Påfallande ofta hamnar jag i det kalla kriget; 60-talets islossning, atomålderns teknikpionjärer. Men kartorna, geografin tar för stor plats i mina tankar. Troligen ligger lösningen alldeles framför mig, skuggad av fåfänga drömmar om komplexitet. Jag måste lägga det enkla pusslet! Och framför allt öva mig i korrespondenstänkande. Ernst Jünger? Nej, aldrig med det skägget!

 18. 18 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej, aldrig!

 19. 19 Sveder

  Jag säger Sean Connery, från någon gammal obskyr film från 60, 70-talen.

  Senaste blogginlägget från Sveder: Bilden 10

 20. 20 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej, även om tidsperioden kanske är den rätta så är det inte Connery.

 21. 21 Wilhelm

  Jag lider av en besvärlig tvångsföreställning om att detta skulle vara Sergio Leone, men så kan det väl ändå inte vara?

 22. 22 Stefan
  Twitter: @rimm

  Nej, det är det inte.

  En ny ledtråd kommer inom några dagar; förhoppningsvis bjuder den bot mot dylika tvångstankar och vanföreställningar.

 23. 23 Wilhelm

  Gott så! Kan det då ha med elektricitet att göra? Sjätte ledtråden torde vara Benjamin Franklin från de amerikanska hundradollarsedlarna. Där har vi åskledaren och den elektriska strömöverföringen. Isflaket flyter i en ?ström?. En av mina mer bisarra associationer kring ledtråd nummer 1 är monarken som ?halvledare?, men där går väl ändå gränsen? Öket med landskap i ledtråd 5 har fått mig att rita linjer mellan Island, Shetland och Orkneyöarna, men för elektricitetens skull landade jag i kusen Pegasus, av pihasassas, bland annat åskblixtens gudom i antik mytologi. Audi kan ju vara en ren tidsmarkör, men det är evident att denna tillverkare ligger långt framme i utvecklingen av elbilar, och den gröna färgen kan ju indikera ett sådant samband. Karlarna i ledtråd 3 får jag ingen ordning på alls. Jag uppfattar dem fortfarande som blinda. Elektricitet och funktionshinder? Hörapparater? Pacemakern? Ja, det är ju inte Åke Senning. Kanske Robert Noyce? Jag säger Noyce, bara för att j*vlas, som det heter.

 24. 24 Stefan
  Twitter: @rimm

  Franklin, förvisso – men ingen av gissningarna ger svaret på gåtans lösning.

  Skulle det däremot vara så att enbart färden är resans mål så har ditt fantasifulla resonemang kommit en bit på väg. Fel väg i och för sig, men den anlagda ansatsen är värd en eloge och man vet ju aldrig vart associationerna slutligen bär.

  Kanske kan de fyra välskräddade gossarna i den sjunde ledtråden vara en vän på vägen. (Och nej, det är inte Jerry Seinfeld längst till höger på bilden.)

 25. 25 Wilhelm

  Ledtråd 7 är utan tvekan en detalj från omslaget till Ultravox album Vienna från 1980. För övrigt ett album med i sammanhanget ironiska spår som Herr X och dylikt. Befinner vi oss alltså i Österrike? Återstår att inventera denna fatabur. Kurt Waldheim, Hans Aspberger? Eller någon med röst. Ser fram emot fler gissningar. Det här tycks ju drastiskt förändra läget.

 26. 26 Wilhelm

  Kan det vara Friedensreich Hundertwasser? Han med det märkliga huset i Wien. Men förklara för allt i världen ledtråd nummer 3.

 27. 27 Stefan
  Twitter: @rimm

  Ja, där satt den!

  Arkitekten m.m. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) är det rätta svaret.

  Tänkte nästan överlåta ledtrådsexegesen på den eminenta gåtlösarpubliken, men så roligt skall vi trots allt inte ha det – att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större. Sålunda:

  Ledtråd 1 föreställer som tidigare konstaterats drottning Elizabeth II. Hundertwasser avled ombord på båten Queen Elizabeth 2.

  Ledtråd 2 är helt enkelt vatten (Wasser)i olika former: som vätska och i fast form (is).

  Ledtråd 3 föreställer Samuel Grubbe (1786-1853) samt Carl Vilhelm August Strandberg (1818-1877; för övrigt även känd under pseudonymen Talis Qualis). Bägge dessa herrar var innehavare av Svenska Akademiens stol nummer 16 – en stol som däremellan innehades av Israel Hwasser (1790-1860).

  Ledtråd 4 är en mycket riktigt en Audi, närmare bestämt modell 100 LS C1.

  Ledtråd 5 – ett sto vid vattnet – syftar på att Hundertwasser föddes som Friedrich Stowasser.

  Ledtråd 6 är en detalj från den amerikanska 100-dollarssedeln.

  Slutligen är ledtråd 7 ett utsnitt ur Ultravox-plattan Vienna (1980). Och i Wien ligger som sagt Hundertwasserhaus.

  Bra jobbat!

  En helt ny bildgåta kommer den 1 juni.

 28. 28 Wilhelm

  Äntligen! Det var hundradollarsedeln och Wien som fällde avgörandet. Att det sedan förekom en del vatten gjorde säkert sitt till. Men ledtrådarna 1-3 är i alla hänseenden alltför svåra. Vem hade kunnat göra de kopplingarna? Men tack för en underhållande, om än kvalfylld gåta. Jag har lidit, men nu är jag fri!

 29. 29 P-E Fronning
  Twitter: @http://martinklasch.blogspot.com

  Ojojoj. Det ska ju verkligen inte vara lätt men de där ledtrådarna var nog ovanligt svåra för mig. Nå, över till nästa!

  Senaste blogginlägget från P-E Fronning: Illustration: Do your strip!

 30. 30 Wilhelm

  Jag är nyfiken på den där fläcken som pryder Benjamin Franklins näsa. Handlar det om en defekt i sedelplåten? Jag har sökt men inte funnit någon förklaring. Vore intressant att identifiera vilken utgåva av sedeln det handlar om.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.