Digitalt liv: Facebook

FacebookDet tog ett tag, men till slut så har man då fallit till föga och följt flocken till Facebook. Kanske var det bara en tidsfråga; det tycks i alla fall som om betydande delar av gamla och nya bekantskapskretsar mer eller mindre simultant anslutit sig till tjänsten de senaste veckorna. 1Vilket, skulle kanske den teknikblaserade tillägga, är långt efter att den hunnit bli både inne och ute igen.

Hur som helst är jag sedan ett par dagar på plats, och jag kan till och med tänka mig att jag kan trivas där.

Förvisso har Facebook sina nackdelar – och de är ganska betydande. Systemet är slutet: ett gated community där användarna påtar i sina egna täppor, pratar med samma gamla vänner och sällan förväntas ge sig ut på strövtåg på andra delar av internet. Ett och annat kan också sägas när det gäller förhållandet till den personliga integriteten, och den hugade kan med relativ lätthet kartlägga inte blott olika personers nätverk utan också sådant som deras politiska åskådning, sexuella läggning och religiösa tro. 2Förutsatt att personerna av någon anledning faktiskt valt att fylla i dessa fält.

Samtidigt är ju Facebook faktiskt ganska kul. Det är lätt att administrera, även för den som annars inte skulle kunna, vilja eller våga sig på några aktiviteter på nätet. Den personliga profilen kan kompletteras med mängder av finesser och funktioner, allt efter eget tycke och smak – mängden applikationer är imponerande. 3Även om det mesta är ganska tramsigt. Men framför allt så är det ju här som folk faktiskt befinner sig: mängder av gamla vänner och bekanta som i andra sammanhang inte gör något väsen av sig på nätet befinner sig nu ett fåtal klick bort. Och det är inte så illa.

Fotnoter   [ + ]

1. Vilket, skulle kanske den teknikblaserade tillägga, är långt efter att den hunnit bli både inne och ute igen.
2. Förutsatt att personerna av någon anledning faktiskt valt att fylla i dessa fält.
3. Även om det mesta är ganska tramsigt.

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Digitalt liv: Facebook”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.