Spel och dobbel

Dagens Nyheters spelkolumnist/-bloggare Susanne Möller efterlyser i dagens papperstidning 1I skrivande stund inte publicerad på nätet. alternativa ord för dator- och tv-spel, för att inte behöva förknippas med online-p*ker och andra hasardspel:

Det tråkiga är att man som spelare ständigt möts av den förutfattade meningen att man gillar spel, som i alla spel, som i spel och dobbel. Något jag tröttnat på.

DobbelInnan någon nu kommer dragande med “gejm” eller något liknande DN-ord, vill jag passa på att vända på steken och ställa frågan om varför det är de icke-pekuniärt orienterade spelen som skall behöva döpas om. Varför inte istället sikta in sig på hasardspelen, kanske genom att damma av just det gamla hederliga ordet “dobbel”? 2För övrigt är den expansiva och (för närvarande) penningstinna dobbelbranschen själv ganska duktig när det gäller att introducera nya ord, inte sällan efter engelska förlagor.

SAOB definierar ordet dobbel som

tärning, hasardspel; vanl. med bibegrepp af dettas förkastlighet; ofta i mer l. mindre pleonastisk förb. med spel

Se där, ett träffsäkert ord — på flera plan.

Fotnoter   [ + ]

1. I skrivande stund inte publicerad på nätet.
2. För övrigt är den expansiva och (för närvarande) penningstinna dobbelbranschen själv ganska duktig när det gäller att introducera nya ord, inte sällan efter engelska förlagor.

Etiketter: dobbel, hasardspel, ord, spel, språk
Prenumerera på denna blogg medelst RSS

1 kommentar till “Spel och dobbel”


  1. 1 Bengan

    Men GEJM är ju redan ett accepterat ord. Kolla in webbsidan här t ex.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.