Positionsbestäm blogginlägg hos Var är du

GeotaggatSedan en tid tillbaka erbjuder Jonas på Lemonad möjligheten att geotagga inlägg man pingar in till bloggkartan Var är du. Geotaggar kan kortfattat beskrivas som geografiska positionsangivelser av bloggar, inlägg med mera, något som sedan kan tas i bruk på en rad olika sätt – bland annat i kartvisningsprogram. 1Läs mer om geotaggar på Wikipedia.

Att döma av det mycket måttliga antalet inlägg som dyker upp på den speciella (och experimentella) kartsidan för geotaggade inlägg, så är det emellertid få svenska bloggare som hittills har nappat på möjligheten – kanske beroende på att Jonas inte tycks göra särskilt mycket reklam för funktionen.

Detta inlägg får därför ses som dels ett försök att uppmärksamma geotaggfunktionen, och som ett faktiskt test av densamma. Jag har därför etiketterat inlägget medelst vanliga Technorati-taggar, vilka – förhoppningsvis med hygglig precision – anger den position där jag nu befinner mig (vilket händelsevis också råkar vara mitt hem…). Med lite tur skall blogginlägget vad det lider dyka upp här någonstans.

Uppdatering kl. 16:12: Det tycks inte gå så bra – inget har dykt upp på kartan.

Uppdatering 31 juli 2006: Problemet tycks vara åtgärdat, så nu fungerar det nog bättre; se diskussionen i kommentarerna.

Fotnoter   [ + ]

1. Läs mer om geotaggar på Wikipedia.

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

4 kommentarer till “Positionsbestäm blogginlägg hos Var är du”


 1. 1 jonas nockert

  Hmm… det där borde ju gått bra 🙂 Jag gissar på att det är representationen av kolon i dina taggar (ser ut som http://technorati.com/tags/geo%3Alat%3D59.86699 i min browser) som strular, jag skall åtgärda det så fort jag kan och pinga om ditt inlägg! Kul att någon upptäckt den funktionaliteten faktiskt 🙂

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Man tackar – följer med spänning utvecklingen av funktionen och håller tummarna för att det skall fungera med mina taggar.

 3. 3 jonas nockert

  Sådär, jag hade missat att testa med %3A och %3D men nu fungerar dina geotaggar! På sätt och vis borde det finnas en geo:name som man kunde använda som etikett på kartan när man pingar in geotaggar på det här viset, det blir lite förvirrande att använda inläggstiteln…. men som jag bloggat om några gånger så är den nuvarande geotag-“standarden” inte speciellt bra vad det gäller t.ex. blogginlägg.

  Tack för att du hittar buggar på lemonad, bra bra 🙂

 4. 4 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Vad gäller buggfinnandet var det i detta fall tämligen oavsiktligt, men hur som helst är det kul att kunna hjälpa till.

  Jag håller med om att det tycks vara lite si och så med standardlösningar för geotaggar, och just när det gäller blogginlägg återstår en del att göra (det mesta som har hänt verkar vara knutet till Flickr och andra bildtjänster).

  Att själv börja geotagga de inlägg där det kan vara relevant, är dock en bra början för att väcka frågan till liv.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.