Mindre är mer… eller bara mindre

WriteRoomNär det gäller att skriva text, behöver man då verkligen alla de funktioner som kommer med en modern ordbehandlare? Uppenbarligen inte, av en av de senaste datornostalgiska trenderna att döma. Ut med funktionerna – in med… ingenting. 1Är det kanske det som är Web 3.0?

Ett exempel på denna mjukvaruminimalism är programmet WriteRoom (för Mac; en Windowsvariant heter Dark Room), som uppmärksammas på Herze.com :

I en digital värld, med allt fler distraktioner, utlovar man här en avskild plats där texten alena får råda. […]

När man första gången öppnar programmet möts man av en tom skärm, där din text växer fram i grön Courier mot en svart bakgrund. Här finns inga linjaler, inget träsk av obegripliga menyer, inga svällande verktygslådor — bara det skrivna ordet. Hur kan man inte falla för det?

Kanske är det ingen slump att det är överestetiserande Mac-användare som har tagit programmet till sitt hjärta – när man för en gångs skull lämnar sitt strömlinjeformade och mer eller mindre blänkande/frostade/matta (beroende på rådande trender) användargränssnitt är det givetvis med en medvetenhet om att retro alltid är rätt. Och ju mer retro, desto mer rätt.

Men – det skall medges – visst kan alla knappar och menyer (för att inte tala om animerade gem!) ibland vara i vägen för skrivandet; samtidigt är det svårt att frigöra sig från misstanken att det finns gott om posörer som tilltalas av program som WriteRoom. Samma gäng som koketterar med att de minsann inte använder mobiltelefon eller e-post kan nu sitta med sin gröna text mot svart bakgrund – i sin sprillans nya MacBook Pro.

Dyr skrivmaskin, det där.

För övrigt kan man förresten fråga sig vad det är för fel på program som NotePad (Windows) och SimpleText (Mac)? Om inte annat så är de ju simpla så att det förslår.

Fotnoter   [ + ]

1. Är det kanske det som är Web 3.0?

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

4 kommentarer till “Mindre är mer… eller bara mindre”


 1. 1 isecore

  Nej, en dyr skrivmaskin var Expensive Typewriter som körde på en PDP-1 i början av 60-talet.

  :)

  (ja, jag är en total nörd!)

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Det förefaller ha varit ett sällsynt passande namn… :-)

 3. 3 Joakim Hertze

  Mycket har jag kallats – men ”posör” var något helt nytt. Tack för uppmärksamheten 😉

 4. 4 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Nja, det var ju trots allt inte dig jag avsåg…

  Bara för att man tilltalas av WriteRoom behöver man ju inte vara posör, men är man posör tilltalas man nog av WriteRoom.

  Klart som korvspad, eller?

  :-)

Lämna en kommentar

CommentLuv badge