Bloggar, böcker och blöcker

BokBloggaren vill egentligen inte blogga, utan snarare skriva böcker. Det är tesen i en artikel i dagens DN. Den vanliga raddan mer-eller-mindre etablerade-författare-som-börjat-blogga uttalar sig i artikeln om bloggar, böcker och blöcker 1Plural av blok borde väl vara blöcker, som bland annat påpekats av Beta Alfa. – och hela tiden jämför man med boken som medium:

– Det är lite med nätet som med slampoesin, säger Kristofer Leandoer. Skribenterna vill gärna sluta i bokform. Vilket bara bekräftar bokens oöverträffade status.

Och visst kan man betrakta det hela i termer av status: att ge ut en bok har fortfarande rejält mycket högre status än att skriva i en blogg. 2Och för den delen också än att ge ut en blok, får man förmoda. Samtidigt skulle jag vilja ifrågasätta hur pass stark denna bloggarnas strävan efter trycksvärta och pappersmassa egentligen är; jag tror till exempel inte alls att bloggaren i gemen nödvändigtvis finner något större egenvärde i att se sina elektroniska alster i traditionellt tryck.

Nej, den stora fördelen med den tryckta boken ligger nog i att man – till skillnad från bloggen – på ett enkelt och väl etablerat sätt kan ta betalt för den. Och det är något som de bloggande författarna mycket väl har förstått.

Fotnoter   [ + ]

1. Plural av blok borde väl vara blöcker, som bland annat påpekats av Beta Alfa.
2. Och för den delen också än att ge ut en blok, får man förmoda.

Prenumerera på denna blogg medelst RSS

5 kommentarer till “Bloggar, böcker och blöcker”


 1. 1 Bengt
  Twitter: @paradox66

  Stefan:De är bara avundsjuka att de inte kan blogga utan att bli jämförda med sina litterära verk…
  Själv är jag rätt nöjd med att blogga och ha trevlig kommunikation med mina läsare…det är svårt att snacka med sina läsare genom en bok…

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  …om man nu är intresserad av att kommunicera med sina läsare, förstås.

  Enligt min mening – och du skulle förmodligen hålla med mig om detta – är mycket riktigt en av bloggens mest spännande sidor just möjligheten till dialog mellan ‘författare’ och ‘läsare’ (och mellan ‘läsare’ och ‘läsare’).

  Det är dock inte alla bloggare som låter läsarna kommentera vad som skrivs – och på detta vis ligger de kanske lite närmare det traditionella skrivandet, om än publicerat löpande på nätet.

 3. 3 Bengt
  Twitter: @paradox66

  Stefan: Jag håller med dig om att kommunikationen är det viktigaste eftersom det är det som är grunden till att man bygger upp nätverk av kontakter välrden över. Jag har länge skapat ett nätverk av kunniga vänner i olika områden. Nätverkssamhället är här synd bara att det är få av de som har makten inser kraften i det.

  Jag tror att Wiki kommer när det blir mer lättillgängligt att ha en ännu större kraft än bloggarna eftersom man där kan både kommunicera och bygga innehåll tillsammans.

 4. 4 Patrick

  Bengt, wikin finns ju och används redan i väldigt stor utsträckning. Problemet är ju att det är som att smeta in sig i honung och inte förvänta sig att bli attackerad av getingar. Spammarna har mycket större möjlighet att förstöra i en wiki än i kommentarerna till en blogg och är nog det som gör att wikin inte kommer att bli samma sorts verktyg som bloggen är.

 5. 5 Kinna

  Intressant artikel på DN som jag skulle missat om du inte refererat till den. Blogg har viss betydelse för informationsspridningen mellan medierna. Jag kan tycka att bloggar som man läser ofta kan vara spännande att ta med till hängmattan som en kär vän.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.