Bibliografisk referenshantering med EndNote

EndNoteEftersom jag tidigare har talat ofta och entusiastiskt om LibraryThing som ett verktyg för att katalogisera sina böcker online, så måste jag väl också nämna att jag nu ser fram emot att komma i gång med EndNote för att hantera referenser i min avhandling. (Tack för tipset, Anders!)

EndNote är i grunden ett databasprogram som bland annat låter användaren organisera sitt “bibliotek” av bibliografiska referenser och därtill erbjuder möjligheten att koppla dessa referenser till andra program – till exempel en ordbehandlare. Programmet håller sedan ordning på hänvisningar, litteraturlista med mera och man kan enkelt formatera dessa efter behov och önskemål.

Återkommer med synpunkter när jag hunnit sätta mig in i programmet.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

3 kommentarer till “Bibliografisk referenshantering med EndNote”


 1. 1 Besviken användare

  Då vill jag passa på att varna för EndNote. Tillverkaren fixar inte fel på programmet (med några undantag). Istället får du själv betala för att få det fixat, genom att köpa en ny version av programmet. Om du har tur och inte behöver funktioner som är trasiga så är det ett bra program (eller om du är rik och har råd att betala för att få fel åtgärdade).

 2. 2 Gustav

  jag är faktiskt nöjd med Endnote! Kan bara önska att jag upptäckte det tidigare.

  nästa steg blir väl Zotero, men än så länge lär Endnote vara det jag använder (vad jag kan se är Zotero i dagsläget inte integrerat med Word, och jag misslyckades med att migrera mina poster från Endnote till Zotero.

 3. 3 Stefan
  Twitter: @rimm

  Själv har jag haft förmånen att få EndNote via jobbet (universitetet), så priset är i nuläget inte någon fråga.

  På det hela taget har programmet fungerat mycket väl, men jag tror att man bör akta sig noga för att lita allt för mycket på maskinernas magi – EndNote kan mycket, men inte allt (tyvärr). Jag saknar bland annat möjligheter att formatera återkommande citeringar, och det lär även fortsättningsvis bli nödvändigt att kontrollera och korrigera manuellt.

  Gustav:
  Känner inte till Zotero, men skall kolla upp det när tid finnes. Som nybliven förälder och dessutom i terminens slutspurt är det det både ett och annat som pockar på ens uppmärksamhet. 🙂

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.