Nihilartikel

FörstoringsglasDen som idag bläddrar i en dagstidning, tittar på TV eller lyssnar på radio bör kanske vara på sin vakt. Just den första april har folk som bekant en (o)vana att utsätta intet ont ananade medmänniskor för allehanda spratt – och i dagens mediesamhälle har traditionen också lyfts från individplanet till ett slags kollektivt skämtlynne där pressen roar sig med att publicera mer eller mindre absurda osanningar i artikelform.

Det är emellertid inte bara första april som man bör vara på sin vakt, och det är inte bara skämtsamma medmänniskor eller tillfälligt småbusiga massmedia som kan komma med de osanna utsagorna. Även välrenommerade och till synes oklanderligt sanningssägande källor som uppslagsböcker och facklitteratur kan dölja skämt och lustifikationer. Ett exempel på detta är det som kallas för nihilartikel eller “u-båt”, och som av Wikipedia beskrivs som “a deliberately fictitious entry in an encyclopedia or dictionary, which is intended to be more or less quickly recognized as false by the reader”.

Nihilartikeln – falsk information i en riktigt uppslagsverk, för att använda Wikipedia-definitionen – är oftast ett slags internskämt, en blinkning till den som råkar hitta ett uppslagsord som egentligen inte finns. Här kan ordboksredaktörer och andra potentiella lustigkurrar få utlopp för sitt skämtlynne genom att konstruera parodier och pastischer på allt ifrån konstiga djur till antika bollsporter.

I regel är det svårt att hitta de nihilartiklar som kanske finns dolda någonstans i ens högt värderade favorituppslagsbok. Eftersom dessa pseudouppslagsord i regel är helt eller delvis tagna ur luften, finns det inte heller några referenser till dem. Istället väntar de på att bli upptäckta av en ren slump, kanske av en ströläsande eller planlöst bläddrande lexikofil. Den som inte har något annat för sig i helgen kan ju som kulturgärning och bildningsprojekt sätta sig och gå igenom till exempel Nordisk familjebok på jakt efter nihilartiklar.

Fast vem vet, kan man en dag som denna lita på att nihilartiklar verkligen finns?

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

2 kommentarer till “Nihilartikel”


 1. 1 Andreas

  En av de berömdaste nihilartiklarna är “Steinlaus” i den tyska medicinska ordboken Psycherembel. “Stenlusen” upptäcktes 1976 av komikern Loriot och artikeln fanns med i de första 256 upplagorna av ordboken. I 257:e upplagan togs artikeln bort, men återinfördes i nästa upplaga efter protester från läsekretsen. Artikeln uppdateras hela tiden med de nyaste forskningsrönen om denna lus som äter ca 28 kg sten om dagen och som man tror kan vara användbar vid botande av gallsten.
  Se vidare:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Steinlaus
  http://de.wikipedia.org/wiki/Pschyrembel
  Samt dr. Florian Seifferts undersökning av stenlusens förekomst i tyska bibliotek:
  http://www.florian-seiffert.de/doc/steinlaus.pdf

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Intressant… det finns till och med bilder på den lilla gynnaren!

  Noterade också att djuret klassas som tillhörande djurriket, stammen fabelväsen (imaginata), och understammen skämtdjur (humoranimalia). Tur att folk är noggranna med den biologiska systematiken.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.