Typsnitt med personlighet?

TypsnittHur upplever man ett typsnitt? Kan ett typsnitt utstråla en egen personlighet?

A. Dawn Shaikh, Barbara S. Chaparro och Doug Fox ligger bakom en studie på nätet, där deltagarna fått bedöma ett antal typsnitt och bland annat sätta dem i relation till olika upplevda “personlighetsdrag”: stabil, mogen, oattraktiv, glad, rigid och så vidare. Dessutom har deltagarna fått ange vilka typsnitt de skulle kunna tänka sig att använda i olika sammanhang.

Det kanske inte kommer som någon överraskning att Times New Roman – som av många deltagare beskrivs som stabilt, moget och formellt – också är det typsnitt som de flesta själva skulle använda.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

6 kommentarer till “Typsnitt med personlighet?”


 1. 1 Patrick

  För mig signalerar Times New Roman enbart stelhet, tråkighet och är snarare ett tecken på att den som valt det inte förstått att det finns andra typsnitt att använda sig av. 🙂
  Till och med Arial är upphetsande i jämförelse.

  Jag använder bra mycket hellre Georgia som serift typsnitt – eller Microsofts nya Cambria.

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Jag håller med dig – Times New Roman är rejält tråkigt, både på skärmen (där jag föredrar Georgia) och på papper (där jag föredrar exempelvis Caslon).

  Många andra tycker däremot att detta typsnitt – kanske just för att det mer eller mindre är “standard” – är ett seriöst, självskrivet val. Det handlar nog inte bara om att man inte känner till fler typsnitt eller att man inte vet hur man byter typsnitt (jodå, sådana datoranvändare finns!); jag tror att en del personer ser ett visst värde i att använda typsnitt som inte avviker från vad alla andra använder.

 3. 3 Patrick

  Om man kikar på studien så är “TNR” inte bara det populäraste typsnittet men det kvalificerar sig också in i kategorin “Would not use” med 4,5 procent av de tillfrågade.
  En felkälla i studien borde vara den stora andel som i olika sammanhang kan tänka sig vilja använda Comic Sans. Usch 🙂

 4. 4 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Ja, usch.

 5. 5 ab

  Courier är fantasilöst? Intressant, eftersom amerikanska filmbolag raktiskt taget kräver det i manus…. borde alltså associeras med spännande ting.

 6. 6 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Intressant – det visste jag inte.

  För egen del har Courier alltid lett tankarna till mer eller anonyma stenciler från 80- och 90-talen, producerade på elektrisk skrivmaskin eller i någon rudimentär ordbehandlare.

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.