Radiotipset: Vetenskapsradion Historia torsdag kl. 13:20

Vetenskapsradion Historia i P1 har idag rubriken “Slottet där pojkar blev män”. Här berättar Esbjörn Larsson, koordinator vid Nationella forskarskolan i utbildningshistoria (där jag är doktorand) om livet vid Kungl. Krigsakademien:

I veckans Vetenskaps-radion Historia besöker vi Karlbergs Slott i Stockholm – en plats där pennalism användes för att göra män av nyantagna kadetter.

[…]

Esbjörn Larsson har studerat militärutbildningen vid Karlbergs slott från slutet av 1700-talet till 1866. Enligt honom användes kamratuppfostran som ett sätt att inviga de unga kadetterna i männens värld. Följ med till Karlberg och hör om de vidriga förhållanden en gång rådde där.

RadioEsbjörn Larsson disputerade nyligen med avhandlingen Från adlig uppfostran till borgerlig utbildning. Kungl. Krigsakademien mellan åren 1792 och 1866 (diss. Uppsala, 2005). Avhandlingen kretsar bland annat kring hur krigsakademien fungerade för att reproducera ideal, livsstil och positioner inom de övre skikten i det svenska samhället. Med hjälp av såväl utbildning som ren pennalism fortsatte denna fostran till manlighet, också när den adliga instutionen under 1800-talet blev mer av en borgerlig angelägenhet.

Inte blott har Larssons mycket intressanta avhandling en del tänkvärda beröringspunkter med mitt eget avhandlingsprojekt – den bjuder också på gott om spännande inblickar i det inte alltid så behagliga livet på Krigsakademien. Eftermiddagens radioprogram är självklar lyssning.

Programmet sänds i repris ikväll kl. 19:03 och på lördag kl. 11:35.

Hela avhandlingen, tillsammans med kataloguppgifter och sammanfattning på engelska, finns på Uppsala universitets webbplats, där den kan laddas ner eller beställas som bok.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

1 kommentar till “Radiotipset: Vetenskapsradion Historia torsdag kl. 13:20”


  1. 1 Majken

    Intressant inslag om Karlberg, dock lite i kortaste laget. Den så kallade “kamratuppfostran” var ju verkligen inte särskilt kamratlig… snarare rena rama misshandeln!

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.