Var finns de goda exemplen?

RiksdagshusetI morse, dagen efter riksdagens partiledardebatt, gästades SVT:s Gomorron Sverige av retorikkonsulten Barbro Fällman. Fällman var måttligt imponerad av partiledarnas prestationer:

[…] skrämmande trist […] händer ingenting. […] förutsägbart innehåll […]

[…] man saknar lite grann retoriska effekter, citat, lite humor […]

[…] dom slår lite grann för mycket på motståndaren istället för att tala om vad har vi, i vårt politiska parti, för nånting att erbjuda våra väljare nu när det blir val […]

Även om Fällman menade att dagens svenska politiker kan ha blivit aningen bättre som talare än vad som tidigare varit fallet, så efterlyste hon dock “glädjen och gnistan” när det gäller partiprogrammen – samt konkreta retoriska grepp som metaforer, liknelser och citat.

Mycket mer borde emellertid kunna sägas. Tyvärr hamnade dock fokus – som så ofta är fallet i morgontelevisionens “analyser” av partiledarretorik – på var det brast och på vad som saknades, snarare än på hur det verkligen lät och såg ut. Förvisso var debatten faktiskt föga upphetsande, men varför inte för en gångs skull också lyfta fram de positiva exemplen? Varför inte visa upp de grepp som faktiskt fungerade, de tillfällen då det verkligen glimmade till? Något borde väl ändå finnas?

Se själv…
– partiledardebatten (protokoll) (webb-tv)
inslaget i Gomorron Sverige


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Var finns de goda exemplen?”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.