Tillbaka till Bloglines

Tillbaka till BloglinesVilken är egentligen den bästa lösningen för att hantera sina prenumerationer på RSS-flöden från bloggar och annat? Svaret är – föga förvånande – avhängigt vilka behov man har.

Tidigare har jag tipsat om Firefoxtillägget Sage, och det är också denna RSS-läsare som jag framför allt har använt den senaste tiden. När jag nu som doktorand ofta kommer att befinna mig på resande fot ökar emellertid också behovet av att kunna läsa mina bloggprenumerationer vid olika datorer, och jag har därför återgått till det webbaserade Bloglines – efter moget övervägande av de båda lösningarnas respektive för- och nackdelar:

Sage

Fördelar:

 • Snabba uppdateringar (på begäran).
 • Gratis.
 • Inte beroende av att en viss tjänst är online.

Nackdelar:

 • Bundet till en specifik dator.

Bloglines

Fördelar:

 • Webbaserat; möjligt att logga in från vilken dator som helst.
 • Mobil åtkomst.
 • Gratis (i nuläget).
 • Kan “samla på sig” ett större antal inlägg än vad flödet faktiskt innehåller vid en given tidpunkt.

Nackdelar:

 • Nyckfull uppdateringsfrekvens.
 • Beroende av att tjänsten är online; slött vid stor serverbelastning.
 • Ingen garanti för att tjänsten fortsättningsvis kommer att vara gratis.
 • En del frågetecken vad gäller sekretessfrågor och liknande.

Nu ligger alltså mer än 150 flöden och tusentals inlägg och väntar på att jag skall komma ikapp. Rena sisyfosarbetet alltså – men det är en annan historia.

För övrigt…
har jag nu i bloggens högerspalt på nytt lagt till en prenumerationsknapp, så Bloglinesanvändare med ett enkelt klick kan lägga till ett flödet från denna blogg bland sina prenumerationer.

Prova själv!

Subscribe with Bloglines

Fler förändringar lär för övrigt följa; RSS-tekniken och dess terminologi har ännu en bit kvar när det gäller användarvänlighet och begriplighet.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

3 kommentarer till “Tillbaka till Bloglines”


 1. 1 Joakim

  Jag har också provat mig fram med en rad olika dedikerade RSS-läsare, men hela tiden återvänt till webbaserade just för att kunna komma åt mina flöden från olika datorer. Jag föredrar dock Google Reader framför Bloglines, främst för att jag gillar gränssnittet.

 2. 2 Stefan Rimm
  Twitter: @rimm

  Även jag gillar Googles gränssnitt (i största allmänhet), men har inte riktigt fastnat för Google Reader. Än.

 3. 3 Christian

  Har ocksa trottnat pa att sage inte ar webbaserad, anvander google reader men den ar lite knolig att anvanda, kan inte riktigt satta fingret pa vad det ar. Ska iaf testa bloglines efter att ha last detta, tackar!

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.