Gammal film blir som ny – och ny blir som gammal

King KongGamla filmklassiker blir inte sällan föremål för nyinspelningar. Till de senaste exemplen hör Tim Burtons snygga version av Charlie and the Chocolate Factory, baserad på Roald Dahls bok med samma namn – en bok som i början av 1970-talet blev föremål för en ganska flummig filmatisering med Gene Wilder i huvudrollen (tillsammans med ett icke oansenligt antal målade dvärgar). Senare i vinter kommer också Peter Jacksons nyinspelning av 30-talsklassikern King Kong. Om inte annat lär vi få se ännu en dust mellan förra århundradets mer eller mindre förfinade dockslöjd och dagens biffiga datorer.

Andra regissörer har funnit sina renoveringsobjekt bland den egna produktionen, till exempel Cecil B. DeMille som två gånger spelade in De tio budorden, såväl utan ljud (1923) som med ljud (1956).

Call of CthulhuBild från Call of CthulhuMen varför göra en nyinspelning av en gammal stumfilm, när man kan göra en ny gammal stumfilm? The Call of Cthulhu är en helt ny filmatisering av H. P. Lovecrafts skräcknovell om fasor äldre än människan. Denna pastisch har givits formen av en stumfilm från 1920-talet och man uppger att en teknik kallad Mythoscope har använts för att ge filmen den rätta 20-talskänslan (se trailern). Bakom (lågbudget)produktionen ligger H. P. Lovecraft Historical Society, en för de flesta människor förmodligen tämligen obskyr sammanslutning som tycks ägna sig åt litteratur/rollspel/lajv – och därtill uppenbarligen även film.

Se också:
NosferatuF. W. Murnaus Nosferatu, eine Symphonie des Grauens från 1922 (finns att ladda ned från Internet Archive!), som 55 år senare fick se sig reinkarnerad i Werner Herzogs Nosferatu: Phantom der Nacht. I samma veva är det väl lika bra att också kasta in metarullen Shadow of the Vampire från 2000, med John Malkovich i rollen som just F. W. Murnau.


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Gammal film blir som ny – och ny blir som gammal”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.