Blogga för yttrandefriheten

Handbook for Bloggers and Cyber-DissidentsDet är inte alla förunnat att en lördagsförmiddag slå sig ned framför datorn för att med en kopp kaffe i handen avnjuta hur ideer, intryck och iakttagelser flödar fritt, strömmar samman och bryts mot varandra på bloggar och webbsidor. På vissa håll i världen försöker diktaturer med hjälp av övervakning, censur och hårda straff begränsa medborgarnas yttrandefrihet – också på nätet.

Reportrar utan gränser, som nyligen gav ut Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents, ser här just bloggarna som viktiga förkämpar för yttrandefriheten:

[…] blogging is a powerful tool of freedom of expression that has enthused millions of ordinary people. Passive consumers of information have become energetic participants in a new kind of journalism […]

Bloggers are often the only real journalists in countries where the mainstream media is censored or under pressure. Only they provide independent news, at the risk of displeasing the government and sometimes courting arrest.

Med detta som utgångspunkt tar handboken upp såväl praktiska tips för att komma igång med bloggandet som frågor kring hur man bloggar anonymt och hur man kringgår Internetcensur. Att som bloggare behärska den tekniska biten och kunna klara sig undan myndigheternas förföljelser är emellertid inte allt, menar författarna:

However, the main problem for a blogger, even under a repressive regime, isn’t security. It’s about getting the blog known, finding an audience. A blog without any readers won’t worry the powers-that-be, but what’s the point of it?

En oläst blogg är alltså en ofarlig blogg, och därför ger handboken såväl tekniska som journalistiska råd om hur man som bloggare skall kunna finna sina läsare. Dessa avsnitt är något som kanske kan tilltala fler läsare än enbart de som befinner sig under auktoritära regimers förtryck – men läs lika gärna hela boken, om inte annat som en påminnelse om hur världen ser ut.

Andra svenska bloggar om detta:
mymarkup.net, Sänd mina rötter regn, Markmedia

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Blogga för yttrandefriheten”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.