Döm boken efter omslaget

Böcker har en egen, speciell estetik. Oftast räcker det med ett kort ögonkast på omslaget för att vi som potentiella läsare skall få ett begrepp om vad det är för bok som ligger framför oss. Typografi, bilder, färger – med hjälp en mångfald av signaler skall vi utifrån framsidan snabbt kunna sluta oss till om det är något som faller oss i smaken. Förvisso varierar den senare – den bok vars omslag väcker en persons intresse kan av någon annan avfärdas med en axelryckning. Icke desto mindre råder förmodligen en ganska stor enighet om vad omslaget vill säga om bokens innehåll.

Nedanstående tio (fiktiva) bokomslag väcker vitt skilda associationer kring genre, författare – ja, kanske till och med kvalitet. Så varsågoda, döm hunden efter håren och lufta era förutfattade meningar:

#1:
Bokomslag 1
#2:
Bokomslag 2
#3:
Bokomslag 3
#4:
Bokomslag 4
#5:
Bokomslag 5
#6:
Bokomslag 6
#7:
Bokomslag 7
#8:
Bokomslag 8
#9:
Bokomslag 9
#10:
Bokomslag 10

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

0 kommentarer till “Döm boken efter omslaget”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.