Om bibliotek i Uppsala – och på nätet

Carolina RedivivaSå här när hösten kommer brukar vissa av oss dras till biblioteken, av nödvändighet eller av rent nöje. Så är fallet också i Uppsala; till stadens höstskrud hör horder av studenter på väg till eller från något av de många biblioteken.

UNT har passade nog en biblioteksguide för studenter, och redogör i denna för såväl utbudet av kurslitteratur och antalet läsplatser som öppettider, datortillgång och möjlighet att få en bit mat i magen. Mina egen favorit är nog fortfarande Carolina Rediviva – det är något med atmosfären, trots de till synes eviga ombyggnadsarbetena.

Nationsbiblioteken är inte heller att underskatta – här finns en hel del kurslitteratur i en ofta trevlig miljö. Driftiga V-Dala håller dessutom på att lägga ut hela sin bibliotekskatalog på nätet. Bravo!

Safari BookshelfApropå böcker och digital teknik, så hittar jag via Moderskeppet till Safari Bookshelf, närmast att likna vid ett kommersiellt lånebibliotek på nätet: man betalar en månatlig avgift för att bläddra, läsa och ladda ned. Katalogen är väl tilltagen (3225 titlar när jag besökte sajten), även om det framför allt är teknik och IT som avhandlas. Det är inte utan att man som humanist blir lite avundsjuk…

Kanske är det ämnesinriktningen som gjort att Safari Bookshelf har gått undertecknad förbi, trots att tjänsten förefaller ha varit igång en tid. Hur som helst är det ännu ett tecken på att intressanta saker händer när det gäller hur böcker publiceras, distribueras – och läses! Det är en spännande utveckling, och förmodligen har varje internetuppkopplat hushåll inom en snar framtid omedelbar tillgång till ett oändligt mycket större bibliotek (om än ett virtuellt sådant) än vad de flesta kommuner kan erbjuda i fysisk form.

Svenska, icke-kommersiella/halvkommersiella tjänster som e-biblioteket och eLib – bägge förvisso än så länge med betydande brister i såväl bredd som djup – är välkomna tillskott till utvecklingen.

Är ditt bibliotek anslutet?
Kolla här: e-biblioteket respektive elib

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Om bibliotek i Uppsala – och på nätet”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.