Ordning och reda i bokhyllan

BöckerBokhyllor är lustiga – de är så mycket mer än bara förvaringsplatser för häftade och inbundna pappersark. Oavsett om det handlar om en handfull tummade pocketböcker eller om ett minutiöst katalogiserat bibliotek, finns här något av en spegling av ägarens personlighet.

Förr eller senare kommer också den punkt då en bokhylla börjar leva sitt eget liv: den tappar bort böcker och stökar till i den noggrant uttänkta ordningen; gamla luntor göms undan och ännu äldre plockas fram. Då – om inte förr – är det dags för upptuktelse och rättning i leden.

Det är egentligen först nu som min fru och jag på allvar har börjat blanda våra böcker. Det gäller därför att snabbt få ordning och reda innan hela lägenheten svämmar över; inte nog med att man annars riskerar att snubbla på travarna eller begravas under en hög med böcker – det är dessutom svårt att hitta vad man söker!

Vi har sålunda varit tvunga att ta ställning till vilka sorteringsprinciper som skall råda vid det stundtals ganska knepiga arbetet med att få böckerna på plats i hyllorna. Skall man blanda skönlitteratur och facklitteratur? Hur skall poesi placeras i förhållande till prosa och pjäser? Vad är viktigast: namnet på författaren eller namnet på den person som denne avhandlar? Var skall antologierna placeras? Uppslagsverken? Handböckerna? Avhandlingarna? Är det inte lika bra att blanda allt i en salig röra och sedan sortera efter något helt annat som färg, storlek eller pappersstruktur – eller varför inte förlagsort eller ISBN-nummer?

Vår lösning är emellertid betydligt mycket mindre excentrisk. Kortfattat kan den beskrivas som att facklitteratur (sorterad på ämne) placeras för sig och skönlitteratur (sorterad på författare) för sig. Ett beprövat system som säkert håller flera dagar utan nämnvärd övervakning – innan det är dags att börja sortera igen…

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

0 kommentarer till “Ordning och reda i bokhyllan”


  1. Ännu inga kommentarer

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.