Wikipedia – en encyklopedi och dess utmaningar

Wikipedia-pusselbitUppslagsverket Wikipedia blir alltmer betydelsefullt – och alltmer av en auktoritet. Om detta skriver BBC, och lyfter fram hur mängden användare gör att detta jättelika referensverk på nätet inte bara blir mer komplett, utan också mer korrekt.

Felaktiga uppgifter kan inte kvarstå länge i ett verk som läses av så många människor, läsare som dessutom själva kan ändra uppgifter. BBC-artikeln anför bland annat som exempel hur professorn och bloggaren Alex Halavais medvetet matade in ett antal felaktiga uppgifter. Enligt Halavais’ egen bloggpost om The Isuzu Experiment tog det inte lång tid innan felen hade rättats (och den klentrogne professorns hypoteser kommit på skam):

All the changes were “factual” in nature, though some fairly obscure. And *all* were identified and removed within a couple of hours.

Här bör också påpekas att en av finesserna med Wikipedia är nämligen att de senaste ändringarna finns att tillgå som RSS-flöde. Prenumeranter på detta flöde har därför möjlighet att omgående uppmärksamma eventuella felaktigheter, manipulationsförsök och allmänna konstigheter.

BokhyllaI mina ögon är det aspekter som dessa som gör Wikipediaprojektet riktigt intressant. Det handlar inte bara om det faktum att oerhört stora mängder mänsklig kunskap nu samlas i en form som är gratis och tillgänglig för alla med dator och internetuppkoppling – hela formen får oss att ställa djupare frågor om hur kunskap samlas, organiseras och värderas.

Ty det går inte att komma ifrån det faktum att även i ett projekt med närmast oändligt antal medarbetare, så har alltid majoriteten en fördel jämfört med minoriteten, experten en fördel jämfört med lekmannen och den erfarne högstatusanvändaren en fördel jämfört med nybörjaren när det gäller att fastslå vad som är “sant”. Detta förhållande framstår förmodligen varken som särskilt överraskande eller vidare konstigt; däremot skadar det inte att från tid till annan ägna det en tanke.

Vem som har rätt och möjlighet att definera fakta, hur man skall förhålla sig till konkurrerande faktauppgifter och så vidare: dessa är några av de intressanta problem som encyklopedisterna måste hantera – nu och i framtiden.

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Prenumerera på denna blogg medelst RSS

0 kommentarer till “Wikipedia – en encyklopedi och dess utmaningar”


  1. Ännu inga kommentarer
  1. 1 Wikipedia, upphovsrätten och vikten av källkritik - Loci.se - Stefan Rimms blogg [...] Engelskspråkiga Wikipedia har, som jag tidigare påpekat, med sina miljoner användare haft en imponerande historia av snabba korrigeringar av…

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.