Nya ord

I dagarna har vi kunnat läsa om årets skörd av så kallade nyord, det vill säga ord som under året av en eller annan anledning har fått Svenska språknämndens välsignelse.

Här återfinns curlingföräldrar och servicebarn, datalektiker och flexitarianer – alla barn av vår tid.

Vilka ord som dyker upp i språket, och som uppmärksammas av Språknämnden, säger naturligtvis ett och annat om samhället. Samtidigt skall man kanske inte dra allt för stora växlar på den goda nämndens urval. Många av orden är föga annat än lustifikationer: mer av värderande utsagor och raljansmaterial än ord som faktiskt används i vardagligt tal. Så förhåller det sig till exempel med ord som vuxenvälling (“skämtsam benämning på caffelatte, i synnerhet sådan som smakar kokt mjölk”) och örådiserad (“om tillstånd som liknar förhållandena i tv-programmet Robinson, med utröstningar o.d.”).

Man kan fråga sig vilka ord som kommer att överleva tidens tand – vem kommer att om tio, tjugo, trettio år att tala om curlingföräldrar och vuxenvälling? Vem förstår idag vad som 1998 menades med älgtest?

Så nog är många av de nya orden flyktiga; de gör ett kort gästspel i vår vokabulär innan de försvinner in i språkets dimmor.

Och ja, ett av det gångna årets tillskott till ärans och hjältarnas språk är blogg. Vi får väl se hur länge det står sig.

[ Detta inlägg har flyttats från en äldre version av bloggen. ]


Etiketter: nyord, ord, språk
Prenumerera på denna blogg medelst RSS

Kanske relaterade inlägg

0 kommentarer till “Nya ord”


  1. Ännu inga kommentarer
  1. 1 Loci.se » Nyord 2008 [...] förmenta finurligheter som vunnit begränsad uppskattning, men som snabbare än någon hinner säga örådiserad (nyord 2004) antingen kommer att…

Lämna en kommentar

You must login to post a comment.